Spaans koningshuis geeft inzicht

Vorsten

01-06-2016 13:55:00

Het Spaanse koningshuis heeft het jaarverslag gepubliceerd van de koninklijke werkzaamheden over het afgelopen jaar 2015. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat precies 2669 mensen zijn ontvangen door de koning of een ander lid van de koninklijke familie en dat er in de paleizen 393 audiënties zijn gehouden.

Voor de administratie van het koningshuis tellen sinds de troonswisseling van 2014 maar vier personen: koning Felipe en koningin Letizia, en daarnaast de gepensioneerde koning Juan Carlos en koningin Sofia. De twee zussen van Felipe, de prinsessen Elena en Cristina, doen officieel niet meer mee, al komt Elena een enkele keer nog wel in actie.

Het leeuwendeel van de 424 getelde activiteiten vond plaats in Spanje (277) en daarvan was het merendeel (67 procent) in Madrid. Logisch, want een bijna een derde van de bezigheden van het koningspaar waren ‘institutionele’ ontmoetingen: ontvangsten van ministers, regeringsleiders, ambassadeurs en dergelijke. Buitenlandse relaties vulden 20 procent van de agenda.

De koning had vorig jaar nog een paar keer de kans naar het buitenland te gaan, al waren het korte reizen op staatsbezoeken aan Mexico en Frankrijk en een officieel bezoek aan de VS na. Letizia maakte een aantal eendaagse trips binnen Europa. Koning-emeritus Juan Carlos vertegenwoordigde zijn zoon bij de inauguraties van de presidenten van Uruguay en Argentinië, maar genoot verder vooral van zijn vrije tijd.

Meer Spanje