Spannende dagen voor prinses Cristina

Vorsten

11-01-2016 14:28:00

PALMA – Voor prinses Cristina zijn de eerste dagen van het maandag in Palma begonnen proces extra spannend. De drie rechters moeten namelijk bepalen of zij vervolgd moet worden of niet. De zus van koning Felipe is namelijk niet aangeklaagd door het Openbaar Ministerie maar door de organisatie ‘Schone Handen’. Vraag is of die aanklacht standhoudt.

Het OM, in zijn openingsverklaring maandag voor de rechtbank, vond van niet. Prinses Cristina zou niet vervolgd moeten worden, aldus de aanklager. Hij echode daarmee de woorden van Cristina’s advocaat eerder, die ook vond dat zij op basis van de aanklacht van ‘Schone Handen’ alleen niet in het beklaagdenbankje zou moeten zitten.

Spanje kent de mogelijkheid dat particulieren die niet bij een zaak betrokken zijn, zich aan te sluiten bij een strafzaak en een eigen klacht in te dienen en een strafeis te stellen. Schone Handen, dat strijdt tegen corruptie, heeft dat gedaan en eist acht jaar cel voor Cristina. Zij zou medeplichtig zijn aan de belastingontduiking waarvoor haar man Iñaki Urdangarín onder meer terechtstaat. Schone Handen eist 26,5 jaar cel voor Iñaki, terwijl het OM het vooralsnog houdt op 19,5 jaar.

Beklaagdenbankje

Het Hooggerechtshof heeft uitspraken gedaan over de geldigheid van particuliere aanklachten en of die wel of niet moeten worden meegewogen. Het OM vindt dus van niet en de rechtbank moet nu snel beslissen of Cristina verder terecht moet staan of niet.

Voor het koningshuis is de uitkomst daarvan zowel een voordeel als een nadeel. Als Cristina niet langer wordt vervolgd, staat ook de monarchie niet meer zichtbaar in het beklaagdenbankje, maar Schone Handen en andere organisaties zullen beweren dat het paleis de rechters en het OM onder druk heeft gezet om Cristina vrijuit te laten gaan.


Meer Spanje