Italianen vieren afschaffing van de monarchie

Vorsten

02-06-2020 14:33:24

Italiaanse monarchisten rouwen dinsdag om de afschaffing van de monarchie. De rest van Italië viert het feest van de republiek. Die werd op 2 juni 1946 een feit toen in een referendum over de gewenste staatsvorm 54 procent van de Italianen voor een republiek koos, tegen ruim 45 procent voor behoud van de monarchie onder de maand eerder aangetreden koning Umberto II.

Deze laatste koning uit het huis Savoia wordt wel de ‘mei-koning’ genoemd, omdat hij slechts op de troon zat van 9 mei tot en met 12 juni toen een einde kwam aan de monarchie. De koninklijke familie moest Italië verlaten en het duurde tot het begin van deze eeuw voordat Umberto’s zoon Vittorio Emanuele en kleinzoon Emanuele Filiberto legaal voet op Italiaanse bodem mochten zetten. De republiek was toen al zo sterk verankerd dat zij nog maar weinig enthousiasme teweeg konden brengen voor het terugdraaien van het besluit uit 1946.

Prins Emanuele Filiberto (47) wil zich nog wel eens opwerpen als redder van de natie, maar ook hij heeft de afgelopen jaren meer weerklank gevonden als deelnemer aan de Italiaanse versie van ‘Dancing with the Stars’ dan als alternatief voor de huidige generatie leiders. Emanuele Filiberto liet zich dinsdag op de feestdag van de republiek alleen uit over het racisme in de Verenigde Staten, terwijl zijn oudste dochter prinses Vittoria op eigen wijze deelnam aan ‘Blackout Tuesday’.

De Italiaanse president Sergio Mattarella legde ’s ochtends een krans op het zogenoemde ‘altaar van het vaderland’, het monument voor koning Vittorio Emanuele II in Rome, en reisde daarna naar Codogno in Lombardije voor een symbolisch bezoek. Het was hier dat de coronacrisis in Italië begon en in de nacht van 20 op 21 februari de eerste patiënt werd geïdentificeerd. De president bezocht onder meer de begraafplaats, waar hij eer betoonde aan de meer dan 33.000 coronaslachtoffers in zijn land


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord