Japan krijgt op 1 april te horen wat de naam wordt van de nieuwe jaartelling die een maand later aanbreekt met de troonsbestijging van keizer Naruhito. Dat vertelde woensdag Natsuo Yamaguchi, leider van Komeito, de kleinste regeringspartij. De verwachting is dat premier Shinzo Abe eind deze week nog meer details zal prijsgeven over de ‘gengo’ oftewel de naam van het nieuwe keizerlijke tijdperk.
Elke regeringstijd van een keizer heeft een eigen naam, waaraan de Japanse jaartelling is verbonden. Op 8 januari 1989, daags na het overlijden van keizer Hirihito, begon met het aantreden van keizer Akihito het Heisei-tijdperk en de corresponderende tijdrekening. De Japanners leven nu in Heisei 31 en aan dat tijdperk komt op 30 april een einde wanneer Akihito afstand doet van de troon. De volgende dag begint een nieuw tijdperk.
Omdat de aparte Japanse jaartelling nog veel wordt gebruikt naast de westerse jaartelling zijn er veel instanties die er belang bij hebben te weten wat de naam van dat tijdperk wordt. Abe heeft al beloofd het nog voor de troonswisseling bekend te zullen maken. Hij negeert daarmee verzet van zijn conservatieve achterban. Die wil het oude gebruik volgen dat de naam – bestaande uit twee lettertekens in Kanji – pas op de eerste regeerdag van een nieuwe keizer wordt geopenbaard.
Tot nu toe was nog niet bekend wanneer Abe de bekendmaking zou doen, maar aan die onzekerheid heeft Natsuo Yamaguchi een einde gemaakt. Hij sprak op de dag dat bijna 155.000 Japanners naar het keizerlijk paleis kwamen om de keizer en zijn familie te zien bij zijn laatste publieke optreden ter gelegenheid van Nieuwjaar. Akihito verscheen dit jaar maar liefst zes keer op het balkon – drie keer in de ochtend en drie keer in de middag, één keer meer dan gebruikelijk – om de toejuichingen in ontvangst te nemen.