Japanse keizer koopt bijzondere rijst

Vorsten

2013-11-29 13:38:00

TOKIO – Op verzoek van de Japanse keizer Akihito is een bijzondere lading rijst naar het keizerlijk paleis in Tokio gebracht. De rijst is geoogst in Hirono, een dorp in het gebied waar de kernramp van Fukushima in maart van 2011 plaatsvond. Dat meldt The Japan Daily Press.

Hirono ligt op maar 20 kilometer afstand van de getroffen kerncentrale Fukushima 1. Het dorp moest na de tsunami en aardbeving worden geëvacueerd. De levens van veel boeren zijn verwoest omdat wordt gedacht dat de radioactieve straling in het gebied hun producten heeft verpest. Keizer Akihito nam het bijzondere besluit om het vertrouwen in hun oogst te herstellen.

De keizer hoorde dat de burgemeester van Hirono ruim 1900 kilo rijst uit het rampgebied aan minister-president Shinzo Abe had gegeven. Deze rijst zou over bedrijfskantines van diverse overheidinstellingen worden verdeeld. Akihito verzocht de burgemeester vervolgens om een deel van de rijst naar het paleis te brengen, zodat het daar ook kan worden genuttigd.

Akihito liet weten de 120 kilo rijst simpelweg niet aan zijn neus voorbij te kunnen laten gaan. “We willen deze rijst ook, want het verbouwen ervan moet haast wel enorm veel inspanning hebben gekost”, tekent Jiji Press op uit de mond van de 79-jarige Japanner. Hij is de 125e keizer van het Aziatische land.


Meer Andere Huizen