Systeembeheerders hebben een zucht van verlichting geslaakt toen premier Shinzo Abe bevestigde dat hij al op 1 april de naam van het nieuwe keizerlijke tijdperk zal bekendmaken. Dat meldt de Japanse krant Mainichi zaterdag. Er is nu een maand de tijd om computers aan te passen aan de met een troonswisseling gepaard gaande jaarwisseling, al is niet iedereen ervan overtuigd dat er voldoende tijd is.
Bij het aantreden van een nieuwe keizer begint in Japan een nieuwe tijdrekening, die doortelt tot het einde van de regeertijd van die keizer. Op 8 januari 1989 begon het Heisei-tijdperk dat nu in zijn 31e en laatste jaar is, omdat keizer Akihito toestemming heeft gekregen om op 30 april af te treden. De volgende dag begint met keizer Naruhito het jaar 1 van een nieuw tijdperk, of ‘gengo’, waarvan de naam nog niet bekend is.
Die naam, bestaande uit twee karakters, is echter wel belangrijk, omdat die samen met de nieuwe jaartelling in computersystemen moet worden ingevoerd en daar is enige tijd voor nodig, omdat ook moet worden getest of alle systemen met de nieuwe jaartelling werken. Met name overheidsdiensten gebruiken de Japanse jaartelling naast de westerse kalender.
Problemen
De vrees bestond dat Abe, zoals enkelen in zijn conservatieve achterban wilden, pas op 1 mei, wanneer het nieuwe tijdperk aanbreekt, de naam bekend zou maken. Dan zouden er veel problemen kunnen ontstaan, vandaar de door Mainichi geconstateerde opluchting. Een aantal door de krant geraadpleegde deskundigen twijfelt echter of een maand wel genoeg tijd is om alle systemen aan te passen en of er genoeg systeembeheerders voorhanden zijn om het te doen.
De reset van alle computersystemen is in de media al vergeleken met die bij de eeuwwisseling 1999/2000, toen ook veel aanpassingen nodig waren en er angst was dat het computerverkeer in de soep zou lopen.