Juntaleider leidt eerbetoon Thaise koningin

Vorsten

2018-08-12 08:53:00

De Thaise juntaleider en premier generaal Prayut Chan-o-cha was zondag al vroeg uit de veren om op Sanam Luang, het grote open terrein naast het Grand Palace in Bangkok, in een strak geregisseerde ceremonie aalmoezen uit te delen aan 243 monniken. Dit ter ere van de 86e verjaardag van koningin-moeder Sirikit.

Prayut werd vergezeld door tal van andere regeringsfunctionarissen, militairen en ook het Thaise publiek was in groten getale opgekomen voor het eerbetoon aan de weduwe van koning Bhumibol en moeder van de huidige koning Vajiralongkorn. De autoriteiten hadden de bevolking in de afgelopen dagen opgeroepen de vlag uit te steken en blauwe kleding te dragen, de kleur die wordt geassocieerd met vrijdag – de geboortedag van Sirikit.

Het geven van aalmoezen aan monniken moet de jarige verzekeren van een voorspoedig levensjaar en is vast onderdeel van elke verjaardagsviering. Ook in provinciehoofdsteden gingen gouverneurs en officials naar tempels en grote pleinen om hun bijdrage te leveren. Aangezien Sirikit wordt beschouwd als de ‘moeder van de natie’ is haar verjaardag tevens moederdag, en ook in dat kader waren er zondag tal van activiteiten en festiviteiten.

Generaal Prayut, die in 2014 door een staatsgreep aan de macht kwam, komt zondagavond opnieuw in actie op Sanam Luang wanneer daar massaal kaarsen worden aangestoken ter ere van koningin Sirikit. De vorstin zelf verschijnt al jaren niet meer in het openbaar nadat ze in 2012 een zware beroerte heeft gehad.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?