Koning Cambodja wordt 65 jaar

Vorsten

2018-05-14 15:18:00

Koning Norodom Sihamoni van Cambodja heeft maandag in het gezelschap van onder anderen koningin-moeder Norodom Monineath (81) zijn 65ste verjaardag gevierd. Op het terrein van het koninklijk paleis kreeg de vrijgezelle koning van zijn moeder een kaars aangereikt, die hij in een manshoge verjaardagstaart kon steken en vervolgens uitblazen. Daarna kon het gevaarte worden aangesneden.

Norodom Sihamoni bezet sinds 2004 de troon van Cambodja, na het aftreden van zijn welbekende vader Norodom Sihanouk. Die zei destijds dat hij het voorbeeld volgde van de Nederlandse koninginnen Juliana en Wilhelmina die ook met pensioen waren gegaan. Sihamoni, die in Parijs woonde en zich vooral met dans en andere culturele projecten bezighield, heeft weinig in de melk te brokkelen. Premier Hun Sen, een voormalige commandant van de Rode Khmer, regeert Cambodja al sinds 1998 met sterke hand.

De regering heeft ook in navolging van buurland Thailand een wet aangenomen die het beledigen van de koning strafbaar stelt. Dit weekeinde is op basis van de wet de eerste arrestatie verricht. Een schooldirecteur is aangehouden die op Facebook had beweerd dat de koning vorig jaar november achter het besluit zat om de belangrijkste oppositiepartij op te heffen, waardoor de vijanden van Cambodja zouden zijn geholpen. De man, Khieng Navy, kan vijf jaar celstraf krijgen.


Meer Andere Huizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!