Koning van Tonga mist gezin bij jaarwisseling

Vorsten

31-12-2020 12:09:31

Koning Tupou VI van Tonga heeft dit jaar een eenzame jaarwisseling beleefd. Bijna zijn hele familie verblijft in het buitenland en kan vanwege de strenge coronamaatregelen niet zo maar terugkomen. Het Pacifische eilanden koninkrijk, waar nog geen besmettingen met het virus zijn vastgesteld, heeft op 23 maart de grenzen gesloten. Het gewone vliegverkeer is daardoor ook stil komen te liggen.

Dat betekende dat koningin Nanasipau’u strandde in Auckland waar ze op bezoek was bij haar jongste zoon prins Ata die in Nieuw-Zeeland studeert. Tot nu toe heeft de koningin nog geen gebruikgemaakt van de enkele repatriëringsvluchten die de afgelopen maanden van Nieuw-Zeeland naar Tonga zijn gevlogen. Volgens de krant Matangi Tonga is ze dat binnenkort wel van plan, samen met prins Ata. Bij terugkeer moeten ze dan wel in quarantaine.

De overige leden van het koninklijk gezin bevinden zich in Australië. Kroonprins Tupouto’a ‘Ulukala, zoals zijn officiële benaming luidt, is in Canberra waar hij een mastersopleiding volgt aan de nationale universiteit van Australië. Vrouw en kinderen zijn bij hem en ook zijn zus, prinses Angelika, verblijft in de Australische hoofdstad. Zij is ambassadeur van Tonga.

Koning Tupou ging oudejaarsavond – Tonga loopt twaalf uur voor op Nederland – naar de speciale kerkdienst in de Centenary Church in Nuku’alofa, de kerk waar hij ook is gekroond. Hij had daar wel gezelschap van zijn zus prinses Pilolevu, die eerder deze week namens de Nederlandse prins Constantijn een van de Prins Claus-prijzen uitreikte aan winnares Tuna Fielakepa.

Meer Andere Huizen