Koning van Tonga ontvangt nieuw patrouillevaartuig

Vorsten

27-01-2021 12:45:46

Koning Tupou VI van Tonga heeft woensdagmorgen een nieuwe patrouilleboot in ontvangst genomen, de VOEA Ngahau Siliva. Het schip is een geschenk van Australië, dat Tonga en elf andere eilandstaten in de Stille Zuidzee patrouillevaartuigen schenkt om de eigen wateren beter te kunnen beveiligen.

Tonga, een koninkrijk bestaand uit meer dan 150 eilanden, krijgt in totaal drie boten in het kader van het zogenoemde Australische Pacific Maritime Security Program. Daarmee is over een periode van dertig jaar in totaal 1,2 miljard euro gemoeid, waarvoor negentien schepen worden gebouwd. De boten vervangen vaartuigen die Australië dertig jaar geleden aan de Pacifische buurstaten had gegeven.

De VOEA Ngahou Siliva is het tweede vaartuig dat Tonga in gebruik neemt. VOEA staat voor ‘Vaka O Ene Afio’ oftewel ‘Zijner Majesteits’ en ‘Ngahau Siliva’ betekent ‘Zilveren Pijl’. In oktober 2019 werd de ‘Gouden Pijl’ (Ngahau Koula) al in ontvangt genomen.

Australië zorgt ook voor de training en uitrusting van de 22-koppige bemanning. Die was in dit geval twee weken geleden al vanuit Cairns met het schip aangekomen in Tonga, maar moest daarna in quarantaine. De Australische hoge commissaris (ambassadeur) in Tonga hield bij de overdracht een korte toespraak en zei dat de nieuwe schepen Tonga beter in staat stellen de maritieme grenzen te bewaken.

Meer Andere Huizen