Roemeens koningshuis viert eigen feestdag

Vorsten

2018-05-10 17:04:00

De Roemeense troonopvolgster Margarita en haar man prins Radu hebben donderdag in het Elisabeta paleis in Boekarest een groot tuinfeest gegeven ter gelegenheid van de Dag van de Monarchie, in het verleden ook wel Koningsdag genoemd.

Op 10 mei 1866 namelijk arriveerde de Duitse prins Karl van Hohenzollern-Sigmaringen in Boekarest om vorst te worden van Roemenië, dat toen formeel nog onder gezag stond van het Ottomaanse rijk. Op 10 mei 1877 verklaarde Roemenië zich geheel onafhankelijk en vanaf 10 mei 1881 ging de inmiddels tot Carol omgedoopte vorst verder als koning Carol I.

Roemenië vierde 10 mei tot 1947 als nationale feestdag, maar na de communistische machtsovername werd dat veranderd. De koninklijke familie hield er ook in ballingschap aan vast, en de vorig jaar overleden koning Mihai begon na zijn terugkeer weer activiteiten te organiseren op 10 mei.

Dat gebruik is door zijn oudste dochter overgenomen. In 2016 was er een groot feest bij het koninklijk kasteel Peles in Sinaia, en dit jaar was het Elisabeta paleis in Boekarest plaats van handeling. In de tuin was aan de muur van het paleis een grote foto geplaatst van Mihai, die in december een semi staatsbegrafenis kreeg.


Meer Andere Huizen