Stoffelijk overschot overleden emir in Koeweit

Vorsten

30-09-2020 14:42:19

Het stoffelijk overschot van de dinsdag in de Mayokliniek in Rochester, in de Amerikaanse staat Minnesota, overleden emir Sabah van Koeweit is woensdag overgevlogen naar Koeweit. Bij aankomst op het vliegveld was de nieuwe emir Nawaf aanwezig om het lichaam te groeten en in ontvangst te nemen, meldde het staatspersbureau KUNA. Het stoffelijk overschot werd bij het overbrengen begeleid door leden van de vorstelijke familie.

Emir sjeik Sabah werd in juli naar Amerika overgebracht met een speciaal door de Amerikaanse regering beschikbaar gesteld hospitaalvliegtuig. Hij was kort daarvoor in eigen land geopereerd, naar de Diwan (het paleis) zei “met succes”. Er was echter verdere behandeling nodig, waarvoor de hoogbejaarde emir (91) net als vorig jaar naar de Verenigde Staten moest. Van tijd tot tijd liet de regering weten dat zijn toestand “stabiel” was, zonder verder uit te wijden over de ziekte. Dinsdag kwam het bericht dat emir Sabah was overleden.

De Diwan heeft geen details gegeven over de begrafenis behalve dat deze in besloten kring zal plaatsvinden vanwege de geldende coronamaatregelen. Inmiddels hebben zich de eerste buitenlandse leiders al gemeld bij de nieuwe emir om naar Arabisch gebruik persoonlijk hun deelneming te betuigen. Zo heeft sjeik Nawaf woensdag al bezoek gehad van emir Tamim van Qatar.

Van de Golfstaten doen alleen Koeweit en Oman niet mee aan de door Saudi-Arabië afgekondigde boycot van Qatar. Voor Tamim was het dus belangrijk om als een van de eersten naar Koeweit te komen, dat onder Sabah probeerde te bemiddelen in het conflict.

Meer Andere Huizen