Thaise koning krikt imago op met vrijwilligers

Vorsten

2018-09-05 08:34:00

Het vrijwilligersprogramma van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn is een succes. Meer dan 4 miljoen vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking hebben zich volgens de verantwoordelijke ambtenaren bij het programma aangesloten. Zij voeren een scala aan taken uit, van het schoonmaken van de openbare ruimte tot het helpen van de politie bij het regisseren van het verkeer.

De 66-jarige vorst zette de ‘Vrijwilligersgeest’-regeling in 2017 officieel op en heeft inmiddels een leger van burgers die trouw hebben beloofd aan hem. Het programma zou het koninklijk huis zeker ten goede komen. Volgens sommigen zou het programma de mentaliteit van koning Vajiralongkorn weerspiegelen, die het Victoriaanse hof van koning Vajiravudh ziet als het ideale model van koningschap.

“De koning wil dat de vrijwilligers een soort ‘Sue Pa’ zijn,” vertelt Sulak Sivaraksa, een gerenommeerde geleerde, aan Reuters. Hij doelt hiermee op de paramilitaire troepenmacht die in 1911 werd opgericht door Vajiravudh en geïnspireerd was door de Britse vrijwilligersmacht. “Hij wil dat de monarchie het volk dient, het volk beschermt en het goed doet voor het volk.”

Inwijdingsproces

Vrijwilligers die mee willen doen aan het programma moeten zich registreren bij het paleis. Hier doorlopen ze een inwijdingsproces dat bestaat uit buigen voor het portret van de koning voordat ze hun gele en blauwe uniformen – kleuren die geassocieerd worden met de voormalige koning Bhumibol en koningin Moeder Sirikit, Vajiralongkorn’s moeder – mogen aantrekken.

Daarna groeten de vrijwilligers het portret van de koning in militaire stijl en in een compleet nieuwe traditie moeten ze het portret van de koning iedere keer voor het begin van een gemeenschapsactiviteit in de schijnwerpers zetten en eren.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana