Zorgen over gezondheid sultan Oman

Vorsten

20-08-2014 17:18:00

MÜNCHEN – Een communiqué van de Diwan, het Omaanse hof, heeft de bezorgdheid over de gezondheid van sultan Qaboos (73) niet weggenomen. Volgens een mededeling van het paleis ondergaat de sultan tijdens zijn zomerverblijf in zijn huis nabij München medisch onderzoek. Dat is wel vaker gebeurd en is geen reden tot ongerustheid. De sultan bestuurt het land van afstand, aldus de Diwan.

In de hoofdstad Muscat doen echter andere verhalen de ronde. De sultan, aan de macht sinds 1970, zou kanker hebben. Het persbureau AFP berichtte daarover op basis van gesprekken met diplomaten in Oman. Het hof doet daarover geen uitspraak en de Omaanse media, die zich doorgaans precies houden aan de officiële verklaringen, maken er geen melding van.

Zo meldde de Times of Oman het vertrek naar Duitsland met de toevoeging: ”Moge Allah Zijne Majesteit de Sultan tijdens zijn reis beschermen, hem met gunsten besprenkelen en hem een goede gezondheid en welzijn geven, om een bron van trots te zijn voor de natie en zijn trouwe onderdanen.”

Ziekte bij sultan Qaboos is echter altijd reden tot zorg in Oman. Alle belangrijke beslissingen in het land worden door hem genomen. Er is geen opvolger van Qaboos. Een familieraad moet daarover binnen drie dagen na zijn overlijden beslissen en als die er niet uitkomt is er een verzegelde brief waarin Qaboos zijn keuze bekend heeft gemaakt.

Meer Andere Huizen