Arabische royals staan stil bij aanbreken nieuw islamitisch jaar

Vorsten

07/07/2024 1:40 pm

Royals van verschillende Arabische landen hebben zaterdag stilgestaan bij het aanbreken van het nieuwe jaar 1446. Dit deden ze onder meer door gelukwensen te delen. Anders dan de zonnekalender die in het Westen wordt gehanteerd, maakt de islamitische wereld gebruik van de zogenoemde maankalender.

Daarbij wordt aan het einde van iedere maand, door het bezichtigen van de maansikkel, bepaald wanneer men overgaat op een nieuwe. De islamitische jaartelling begon 1446 jaar geleden (622 na Christus), toen de profeet Mohammed zijn geboortestad Mekka verliet en naar de andere voor moslims heilige plaats Medina vertrok. Een islamitisch jaar telt net als een zonnejaar ook 12 maanden, maar duurt gemiddeld 10 tot 11 dagen korter.

Vanuit de Arabische wereld luidde onder anderen de Jordaanse koning Abdullah het nieuwe jaar in door het gedenken van “de nobele waarden van de profeet Mohamed, vrede zij met hem, bij het verspreiden van de grote boodschap van de islam”. Abdullahs echtgenote, koningin Rania, hoopt op haar beurt in een bericht op X dat het aankomende jaar tot “zegeningen, rust en vrede” zal leiden.

Uitwisseling wensen

De leider van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, feliciteerde royals, presidenten en emirs van islamitische landen. Ook deed hij voor hen en hun volk een gebed voor “goede gezondheid, geluk en voorspoed”, meldt staatspersbureau WAM. Het Marokkaanse hof meldt dat ook koning Mohammed “leiders en burgers van gebroederlijke landen” een “gezegend en gelukkig jaar” wenst.

Verder gingen er vanuit de emir van Qatar en de sultan van Oman vergelijkbare wensen uit naar islamitische leiders in en buiten de Golfregio.

Gratis voor jou


Meer Vorstenhuizen