Benedikte werkt mee aan Fabergé-expositie

Vorsten

18/12/2015 3:29 pm

KOLDING – De Deense prinses Benedikte kijkt nu al uit naar de bijzondere tentoonstelling met werk van de voormalige Russische hofjuwelier Fabergé. Die expositie wordt gehouden in museum Koldingshus in Kolding. “Het is met veel plezier dat ik straks die expositie open, mede omdat ik er ook persoonlijk aan bijdraag”, aldus Benedikte.

Dat de zus van koningin Margrethe in mei volgend jaar als beschermvrouw de tentoonstelling opent, is vrijdag al bekendgemaakt door het Deense hof. In Koldingshus, een oude vesting, zijn meer dan honderd voorwerpen te zien die zijn gemaakt bij de wereldberoemde Russische juwelenmaker en hofleverancier Peter Carl Fabergé.

Voor de expositie wordt geput uit het persoonlijk bezit van de Deense koninklijke familie, die door de nauwe banden met de tsarenfamilie tal van voorwerpen cadeau heeft gekregen, hetzij voor eigen gebruik, hetzij als bijzonder geschenk bij officiële gelegenheden. Niet alleen Benedikte leent uit, ook haar zussen Margrethe en Anne-Marie doen dat aldus de prinses in een toelichting op de tentoonstelling.

“We hebben geërfd van mijn grootmoeder koningin Alexandrine, wier moeder grootvorstin Anastasia Mikhailovna van Rusland was”, aldus Benedikte. Ze ernaar uit om de persoonlijke verhalen die aan veel van de kunstwerken zijn verbonden met een groter publiek te delen. De tentoonstelling “Fabergé – hofjuwelier van de tsaar en de band met Deense koninklijke familie” opent op 13 mei de deuren voor het publiek.


Meer Vorstenhuizen