Japans keizershuis weer stap kleiner na vertrek Mako

Vorsten

26-10-2021 09:56:55

Met het vertrek van Mako als prinses is het Japanse keizershuis weer een stapje kleiner geworden. Ze trouwde dinsdag met burger Kei Komuro en maakt nu geen deel meer uit van de familie.

Na de Tweede Wereldoorlog telde de familie nog 67 leden inmiddels zijn dat er nog maar zeventien, met slechts drie potentiële troonopvolgers. Na kroonprins Akishino (55), de broer van de keizer, zijn dat de nu 15-jarige prins Hisahito, zoon van Akishino en de 85-jarige prins Hitachi, een oom van de keizer.

Japan is een van de laatste monarchieën naast onder meer Saudi-Arabië, Oman en Marokko die alleen mannelijke troonopvolgers toestaat. Daardoor hangt de toekomst van het Japanse keizershuis nu volledig af van Hisahito.

Mogelijk komt daar op termijn verandering in. Eerder dit jaar stelde de regering een adviescommissie in die zich moet buigen over de toekomst van de familie. Een meerderheid van de bevolking is voor het aanpassen van het systeem en vindt dat de opvolgingsregels gemoderniseerd kunnen worden door ook vrouwen op de troon te laten komen.

Meer Japan