Japans keizerspaar bij verjaardag parlement

Vorsten

29-11-2020 15:32:06

Keizer Naruhito heeft zondag stilgestaan bij de 130e verjaardag van het Japanse parlement, de Diet. In de vergaderzaal van het Hogerhuis gaf de keizer een korte toespraak. Bij zijn bezoek aan het parlement werd Naruhito vergezeld door keizerin Masako en zijn nichtje prinses Mako, de oudste dochter van kroonprins Fumihito.

De keizer zei diep onder de indruk te zijn van de vooruitgang die het parlement sinds de eerste bijeenkomst op 29 november 1890 heeft gemaakt bij de introductie van parlementaire politiek in Japan. Ook de rol bij het verbeteren van het lot van de bevolking in de tijdperken Meiji, Taisho, Showa, Heisei en Reiwa was het vermelden waard.

De genoemde tijdperken corresponderen met de regeringen van achtereenvolgende keizers, die naast hun eigen naam ook een symbolische naam krijgen. Die wordt gebruikt voor de keizerlijke jaartelling die bij hun aantreden begint, en is postuum de naam waaronder een keizer voortleeft. Showa is de benaming voor de regeertijd van keizer Hirohito en Heisei voor die van keizer-emeritus Akihito, terwijl met het aantreden vorig jaar van Naruhito het Reiwa-tijdperk is begonnen.

Moeilijke situatie

De keizer verwees in zijn toespraak naar de moeilijke situatie waarin Japan zich net als andere landen bevond vanwege de verspreiding van het coronavirus. “Te midden van dit alles, wanneer men nadenkt over de situatie in binnen-en buitenland, wordt de verantwoordelijkheid van de Diet als hoogste orgaan van de staat, voor de welvaart van het land en de vrede in de wereld steeds belangrijker”, aldus Naruhito.

Hij hield ook bij het voorlezen van zijn op een grote rol geschreven rede zijn mondkapje op. “Ik hoop oprecht dat alle betrokkenen de inspanningen van hun voorgangers zullen voortzetten, hun vastberadenheid zullen hernieuwen en zullen voldoen aan het vertrouwen en de verwachtingen van de mensen”, besloot de keizer zijn toespraak.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord