Japans keizerspaar praat over ontwapening

Vorsten

12-08-2020 08:24:23

Keizer Naruhito en keizerin Masako hebben in het Akasaka-paleis een ontmoeting gehad met Izumi Nakamitsu. Zij is sinds mei 2017 ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties en hoge vertegenwoordiger voor ontwapeningsaangelegenheden.

Nakamitsu praatte met het keizerspaar over haar werk en de uitdagingen waar de VN voor staat bij nucleaire ontwapening. Volgens het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding dat na afloop van de ontvangst daarover een verklaring uitgaf, dachten keizer en keizerin dat haar werk moeilijk was gezien de spanningen tussen met name de grootmachten van de wereld.

Nakamitsu vertelde dat ze kracht putte uit het feit dat jongeren kennis verspreiden over wat er in 1945 gebeurde in Hiroshima en Nagasaki, de twee Japanse steden waarop een kernbom werd afgeworpen. Het keizerspaar was het daar mee eens. Onderhandelingen tussen regeringen zijn belangrijk, maar onderwijs is dat ook zo zouden Naruhito en Masako hebben gezegd.

Ze gaven aan Izumi Nakamitsu een kopie van een opstel dat hun dochter prinses Aiko had geschreven na een bezoek aan het Vredespark in Hiroshima. Nakamitsu zei nieuwe energie te hebben gekregen van de ontmoeting met het keizerspaar.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord