Japanse keizer bidt bij herdenking oorlog voor wereldvrede

Vorsten

15-08-2020 09:40:13

Keizer Naruhito en keizerin Masako zijn zaterdag voorgegaan bij de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Nippon Budokan arena in Tokio. Vanwege de coronamaatregelen waren daar dit jaar veel minder genodigden dan gebruikelijk.

Keizer Naruhito hield een korte toespraak. “Op deze dag om de oorlogsdoden te herdenken en te bidden voor vrede, zijn mijn gedachten bij de vele mensen die hun kostbare leven hebben verloren in de laatste oorlog, en bij hun nabestaanden, en woon ik deze herdenkingsceremonie voor de oorlogsdoden bij met een diep en hernieuwd gevoel van verdriet”, aldus de keizer.

“Er zijn al 75 jaren verstreken sinds het einde van de oorlog. Ons land geniet vandaag de dag van vrede en welvaart dankzij de onophoudelijke inspanningen van de bevolking van Japan. Als ik terugkijk op de moeilijke stappen die de mensen hebben ondernomen, kan ik niet anders dan overmand worden door emoties.”

Wereldvrede

“Hoewel we momenteel worden geconfronteerd met de ongekende moeilijkheden die worden veroorzaakt door de verspreiding van het coronavirus, hoop ik oprecht dat we allemaal hand in hand samenwerken om deze moeilijke situatie te boven te komen en geluk en wereldvrede te blijven zoeken.”

De keizer besloot daarna met de wens dat het oorlogsleed zich nooit meer zou herhalen. “Als ik terugkijk op de lange periode van vrede na de oorlog, nadenkend over ons verleden en rekening houdend met de gevoelens van diepe spijt, hoop ik oprecht dat de verwoestingen van de oorlog zich nooit meer zullen herhalen. Samen met al onze mensen breng ik nu mijn oprechte eerbetoon aan allen die zijn omgekomen in de oorlog, zowel op de slagvelden als elders, en bid ik voor wereldvrede en de voortdurende ontwikkeling van ons land.”


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord