Japanse keizer-emeritus Akihito heeft drukke verjaardag

Vorsten

23-12-2019 16:14:01

Keizer-emeritus Akihito heeft maandag een drukke agenda afgewerkt ter gelegenheid van zijn 86e verjaardag. Zijn aftreden eerder dit jaar betekende namelijk niet dat er geen lange rij officials, van premier Shinzo Abe tot paleismedewerkers en vertegenwoordigers van de politie en veiligheidsdiensten klaarstonden om hem volgens een strak schema geluk te wensen. De dag werd besloten met een feestelijk familiediner, zo maakte het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding bekend.

Spontane verjaardagsvisite is er in Japan niet bij. Het allesbepalende bureau had vooraf een draaiboek opgesteld. Zo moest het gepensioneerde keizerspaar al om half tien in de Fukiage Sendouhal zijn om de eerste felicitaties in ontvangst te nemen van de hoogste baas van de hofhouding. In de loop van de ochtend volgden meer leden van de hofhouding en het secretariaat, en daarna de premier en de voorzitters van beide huizen van het parlement.

Aan het begin van de middag kwam de hele keizerlijke familie, inclusief de kleinkinderen van Akihito en Michiko, bijeen voor een gezamenlijke lunch. Daarna wachtten er voor keizer-emeritus en keizerin-emerita nog vier theevisites alvorens ze zich konden opmaken voor de officiële ontvangst van hun kleinkinderen prins Hisahito en prinses Aiko. Daarna was het tijd voor het familiediner.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.