Japanse keizer reikt onderscheidingen uit

Vorsten

03-11-2020 13:09:58

Keizer Naruhito heeft dinsdag drie hoge keizerlijke onderscheidingen in de Orde van Cultuur uitgereikt. Dit gebeurde zoals de traditie voorschrijft op de Dag van de Cultuur. De keizer werd bij de uitreiking geassisteerd door premier Yoshihide Suga. Die overhandigde de bijbehorende oorkonde.

De Orde van Cultuur, oftewel de Bunka-kunshō, wordt verleend voor bijzondere bijdragen aan de Japanse kunst, literatuur, wetenschap en technologie of algemene cultuur. Aan de onderscheiding is ook een pensioen verbonden.

Dit jaar zijn vijf Japanners uitverkoren, van wie er drie in staat waren naar het Keizerlijk Paleis te komen: de poppenontwerper Sayume Okuda (83), beeldhouwer Kiichi Sumikawa (89) en de literatuurwetenschapper Jun Kubota (89). Scenarioschrijver Sugako Hashida (95) en natuurkundige Jun Kondo (90) waren niet aanwezig.

Later deze maand reikt de keizer ook onderscheidingen uit in de Orde van de Rijzende Zon. Jean-Claude Juncker, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, is het Grootlint in deze oudste Japanse ridderorde verleend. In totaal worden 141 lintjes uitgereikt, maar de keizer doet alleen de zeven hoogste zelf. Premier Suga doet de rest.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.