Japanse media: prinses Mako ziet af van afkoopsom voor huwelijk

Vorsten

25-09-2021 12:09:11

De Japanse prinses Mako is van plan af te zien van de afkoopsom die ze van de regering krijgt als ze trouwt. Volgens lokale media wil Mako het bedrag van zo’n 150 miljoen yen (ongeveer 1,1 miljoen euro) dat Japanse prinsessen traditiegetrouw krijgen als ze in het huwelijk treden, en daarmee automatisch hun titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis verliezen, weigeren.

In Japan maken prinsessen wanneer ze trouwen geen officieel deel meer uit van het keizershuis. Van de regering krijgen ze daarom een afkoopsom. Eerder werd al gefluisterd dat Mako, de dochter van kroonprins Akishino, overwoog af te zien van het bedrag. Volgens onder meer de publieke Japanse omroep heeft de overheid daar nu akkoord voor gegeven zodat de prinses zo snel mogelijk kan trouwen met haar verloofde Kei Komuro.

De 29-jarige prinses is al sinds 2017 verloofd met haar studiegenoot. De bruiloft werd echter meerdere keren uitgesteld. Dat kwam door een ruzie binnen de familie van Kei en later door de coronapandemie.


Meer Japan