Japanse prinses Mako trouwt met vriend Kei Komuro

Vorsten

26-10-2021 08:05:17

De Japanse prinses Mako is in het huwelijk getreden met haar vriend Kei Komuro. De plechtigheid vond achter gesloten deuren plaats zonder de gebruikelijke Japanse tradities.

Met haar jawoord aan een gewone burger heeft de 30-jarige Mako de keizerlijke familie officieel verlaten. Een prinses die trouwt verliest automatisch haar titel, positie en lidmaatschap. Mako nam dan ook direct afscheid van haar ouders, kroonprins Akishino en kroonprinses Kiko, en haar jongere zus prinses Kako.

Voor de deur van de keizerlijke residentie omhelsden de zussen elkaar waarna Mako, een nichtje van keizer Naruhito, in een auto stapte en naar een hotel in Tokio vertrok waar ze later dinsdag de pers te woord staat. Haar familie bleef naar de prinses zwaaien tot ze uit het zicht was.

Ruzie

Aangezien leden van de Japanse keizerlijke familie geen paspoort hebben, moet Mako er nu een aanvragen als een gewone burger. Naar verwachting vertrekt ze op zijn vroegst volgende maand naar de Verenigde Staten, waar ze een nieuw leven zal opbouwen met Komuro.

Mako en Komuro verloofden zich in 2017 en zouden eigenlijk al in 2018 trouwen. Het voorgenomen huwelijk werd echter uitgesteld vanwege een ruzie over een studielening van de ex-stiefvader van Komuro. Veel Japanners waren verontwaardigd over de mogelijkheid dat het financiële geschil mogelijk zou worden opgelost met de door belastingen gefinancierde bruidsschat van 150 miljoen yen (zo’n 1,1 miljoen euro) die ze na haar huwelijk mee zou krijgen.

De prinses zag vervolgens af van de bruidsschat en liet bovendien alle traditionele ceremonies rond een koninklijk huwelijk gaan. Het Japanse hof liet eerder weten dat bij Mako een posttraumatische stressstoornis is vastgesteld vanwege alle ophef.

Meer Japan