Kroonprinses Kiko respecteert wensen dochter Mako

Vorsten

11-09-2020 10:08:55

De Japanse kroonprinses Kiko probeert de gevoelens en wensen van haar oudste dochter prinses Mako (28) te respecteren, ongeacht of ze het ermee eens is of niet. Dat antwoordde prinses Kiko op schriftelijke vragen van Japanse media naar aanleiding van haar 54e verjaardag vrijdag. Mako zou dit jaar in het huwelijk treden, maar er zijn nog steeds geen trouwplannen, vanwege problemen rond haar verloofde Kei Komuro.

Het is in Japan gebruik dat in de aanloop van een verjaardag in de keizerlijke familie vragen kunnen worden ingediend bij het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding. Uit de vragen wordt een keuze gemaakt en het Bureau redigeert de antwoorden, die rond de datum van de verjaardag worden vrijgegeven, samen met vaak eerder gemaakte foto’s en een geluidloze video-opname van de jarige. Kiko is vorige maand gefotografeerd en gefilmd samen met haar man kroonprins Fumihito, die in Japan ook prins Akishino wordt genoemd.

Kiko benadrukte in haar antwoord dat ze de communicatielijnen met haar dochter Mako open wil houden. “Het is belangrijk dat ik als ouder haar gevoelens aanvaard en dat we er samen over nadenken”, aldus de kroonprinses. Haar man had vorig jaar gezegd dat Mako de knoop moest doorhakken en in februari uitsluitsel moest geven over haar trouwplannen. Dat is echter nooit gebeurd. Mako en Kei maakten in september 2017 bekend zich te willen verloven en dat ze in november 2018 gingen trouwen. Daarna kwam er een kink in de kabel omdat bleek dat de moeder van Kei verwikkeld was in een pijnlijk financieel conflict.

Niets vernomen

Mako en Kei stelden hun huwelijk uit in afwachting van een oplossing en de voor 2019 aangekondigde troonswisseling. Sindsdien echter is over de plannen niks meer vernomen, al liet het paleis weten dat het voornemen nog steeds bestaat. Fumihito en Kiko hebben hun dochter in elk geval niet op andere gedachten kunnen brengen, maar weten kennelijk ook niet wat ze nu precies wil en wanneer. Mako is in Tokio, bij haar ouders, en Kei studeert in New York. De coronapandemie maakte het in elk geval onmogelijk om indien gewenst dit jaar te trouwen.

Kroonprinses Kiko vertelde de afgelopen maanden veel videogesprekken te hebben gevoerd en uitte de wens dat de pandemie snel ten einde komt opdat iedereen weer zijn normale leven kan oppakken.

Meer Japan