Koning opent tentoonstelling met kunst van dak Paleis op de Dam

Vorsten

27/06/2024 3:30 am

Koning Willem-Alexander opent donderdag een tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waar kunstwerken te zien zijn die normaal gesproken op het dak staan. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld kijken naar de gouden windvaan en het metershoge bronzen beeld Prudentia (Voorzichtigheid), dat voor het eerst sinds 1667 van het dak is gehaald. Ook de koperen keizerskroon en 24 originele Hemony-klokken uit het carillon zijn te zien.

Het paleis dateert uit de zeventiende eeuw en aan het dak wordt groot onderhoud uitgevoerd. Zo krijgen de dakbedekking, torenkoepel en metalen bekroningen een opknapbeurt. Ook de beelden worden hersteld. “Regen, vuil en wind tasten het beeldhouwwerk in wit marmer en de bronzen attributen aan”, meldt het paleis. Tegelijkertijd biedt het onderhoud volgens het paleis “een unieke eenmalige kans om deze bijzondere objecten van dichtbij te bekijken, voordat ze gerestaureerd voor jaren weer het dak op gaan”.

De koning gebruikt het Paleis op de Dam als officieel ontvangstpaleis voor verschillende formele gelegenheden, bijvoorbeeld staatsbezoeken en staatsbanketten. De rest van de tijd is het paleis open voor bezoekers. De tentoonstelling ‘Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen’ is van 29 juni tot en met 22 september 2024 te zien.


Meer Vorstenhuizen