Koningin Margrethe op jubileumdag thuis

Vorsten

14-01-2016 14:54:00

KOPENHAGEN – De Deense koningin Margrethe II heeft donderdag, de dag dat ze precies 44 jaar regeert, geen publieke verplichtingen. Echtgenoot prins-gemaal Henrik was echter al vroeg uit de veren om in het besneeuwde Gribskov (skov betekent bos) toe te zien op de hertenjacht. De prins was daarbij uitgedost als een Russische grootvorst, compleet met enorme bontmuts. Zowel over bont als de jacht doen de Denen niet moeilijk.

Margrethe werd koningin door het overlijden van haar vader koning Frederik IX. Die zat sinds 1947 op de troon van Denemarken, en haalde zijn zilveren regeringsjubileum net niet. In 1953 werd na een referendum de grondwet en opvolgingsregeling gewijzigd ten nadele van Frederiks jongere broer Knud en ten voordele van Frederiks dochters, waardoor Margrethe kroonprinses werd.

Op het balkon van de Deense regeringszetel Christiansborg Slot stelde toenmalig premier Jens Otto Krag daags na het overlijden van Frederik de in het zwart geklede nieuwe vorstin voor aan de bevolking. “Koning Frederik de negende is dood. Leve Hare Majesteit koningin Margrethe de tweede”, zei Krag alvorens het woord te geven aan de nieuwe vorstin.

Voor het leven

“Ik vraag God om mij de kracht te geven om deze zware erfenis op mij te nemen”, aldus Margrethe, die vroeg om het vertrouwen van de Denen dat haar vader ook had genoten. De rest van haar leven zou in dienst staan van Denemarken, waarvoor zij zich met al haar ijver en kracht zou inzetten.

In die toespraak lag toen al besloten hetgeen de koningin daarna nog regelmatig heeft herhaald: van aftreden kan geen sprake zijn: het koningschap is voor het leven. Dat haar 81-jarige echtgenoot Henrik met pensioen is gegaan en alleen nog dingen doet die hij leuk vindt, zoals donderdag de jachtpartij, doet daar niets aan af.


Meer Vorstenhuizen