Groothertog Henri ontroerd door bijzondere bloemengeefster

Vorsten

08-10-2020 10:56:57

Groothertog Henri van Luxemburg kreeg het op de dag van zijn twintigjarig regeringsjubileum even te kwaad. Aan het einde van een conferentie op de Belval-campus van de universiteit van Luxemburg kreeg hij van een jonge studente bloemen aangeboden.

Het was niet zomaar een studente: zij was namelijk geboren op 7 oktober 2000, de dag dat Henri in het parlement de eed aflegde als nieuwe groothertog. De bijzondere band die de groothertog en studente daardoor hadden, emotioneerde Henri zeer, zo schreef het paleis op sociale media.

De groothertog ging woensdag gewoon aan het werk. Tijdens het bijwonen van de conferentie over het in 1970 verschenen rapport van voormalig premier Werner over de verdere economische integratie van de Europese staten, ontkwam hij wederom niet aan zijn jubileum. Rector Stéphane Pallage van de Luxemburgse universiteit stond er uitgebreid bij stil en prees de verdiensten van Henri.

Het paleis liet de dag ook niet ongemerkt voorbijgaan en plaatste ook donderdag nog citaten uit belangrijke toespraken die Henri sinds zijn ambtsaanvaarding heeft gehouden. Premier Xavier Bettel liet ook van zich horen in een felicitatie namens de regering. “Leve de groothertog, leve de groothertogelijke familie en leve Luxemburg”, aldus Bettel.


Meer Luxemburg

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.