Koning neemt eerste bio-lng-installatie in Nederland in gebruik

Vorsten

2021-10-14 15:23:39

Koning Willem-Alexander heeft donderdag de eerste bio-lng-installatie (vloeibaar gemaakt aardgas) in Nederland in gebruik genomen. De koning verrichtte de openingshandeling met een druk op de knop. De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-lng per jaar. Dit is genoeg voor 13 miljoen kilometers met een gemiddelde vrachtwagen.

Volgens de initiatiefnemers olie- en gasconcern Shell, afvalverwerker Renewi en lng-producent Nordsol is met de opening een volgende stap gezet in het verduurzamen van het zware wegtransport. Bio-lng wordt gemaakt van organisch afval en niet van fossiele bronnen. Daarmee kan deze brandstof op korte termijn de CO2-uitstoot verminderen.

Volgens Shell is de uitstoot van stikstof en fijnstof bij bio-lng lager dan bij diesel en is de brandstof ook te gebruiken in bestaande lng-motoren. De beschikbare hoeveelheid bio-lng zal door de bouw van nieuwe installaties in de komende vier jaar minimaal vertienvoudigen, verwachten de partijen. Shell gaat de brandstof verkopen in tankstations.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek