Paus treedt in voetspoor koningin Beatrix

Vorsten

23/12/2015 1:45 pm

AKEN – Koningin Beatrix (1996) en koning Juan Carlos (1982) zijn paus Franciscus voorgegaan als winnaars van de naar keizer Karel de Grote genoemde Karelsprijs. In Aken is woensdag bekendgemaakt dat de kerkvorst volgend jaar die prijs krijgt uitgereikt. Hij is ‘een persoonlijkheid die in de huidige moeilijke tijden in de Europese en in de wereldpolitiek een boodschap van hoop en bemoediging uitstraalt naar talrijke burgers die in Europa hun plaats zoeken’, aldus de Aachener Zeitung.

Koningin Beatrix kreeg de hoge onderscheiding, die sinds 1950 jaarlijks wordt toegekend, voor haar inzet voor de Europese eenwording en haar streven naar verzoening tussen Nederland en Duitsland. Bij de uitreiking in de Kroningskamer van het stadhuis in Aken waren destijds onder andere koning Juan Carlos, die de prijs als eerste monarch in 1982 had ontvangen, en koning Albert II van België aanwezig.

De Spaanse koning is ook in de jaren daarna vaak bij de uitreiking, die traditioneel plaatsvindt op Hemelvaartsdag, aanwezig geweest. De overhandiging van de prijs zal volgend jaar echter niet plaatsvinden in Aken maar in Rome. Dat brengt minder logistieke problemen met zich mee dan wanneer de 79-jarige paus naar Duitsland zou moeten komen, hetgeen op de christelijke feestdag Hemelvaartsdag ook lastig zou zijn geweest voor de kerkvorst.


Meer Nederland