Schapen grazen op de schietbaan van prins Bernhard

Vorsten

2020-08-13 15:53:35

Paleis Soestdijk heeft er deze maand een bijzondere tijdelijke attractie bij. Bezoekers van het park rond het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard kunnen op stap met de schaapskudde van Ester en Werner Floor. Hun schapen begrazen delen van het uitgestrekte paleisterrein waar het publiek nooit eerder welkom was.

Zo nemen de herders belangstellenden door bos mee naar de hooilaan, waar prins Bernhard (1911-2004) regelmatig zijn schietkunsten bijschaafde en op kleiduiven schoot. Nu is het voor de 140 schapen in de gemêleerde kudde, waarin drie soorten rondlopen, een goed graasterrein. Als de zon er tenminste niet bovenop staat. “We moeten de dieren deze dagen in de schaduw houden. Voor schapen is het met bijna 23-24 graden al warm”, aldus Ester Floor.

Het herderspaar geeft bezoekers die een combitoegangskaart hebben gekocht voor de zomeropenstelling van het park en ook de kudde willen zien, zeer uitgebreid tekst en uitleg. Daarbij wordt een stukje van het terrein ontsloten dat niet eerder te zien was, en waar de natuur de afgelopen jaren onbeperkt haar gang heeft kunnen gaan. Met alle voor- en nadelen van dien, zo wordt uitgelegd. Zo is bijvoorbeeld de biodiversiteit achteruit gegaan.

Eigenaars

De herders die dit jaar voor het eerst op het paleisterrein zijn, met een opdracht die mooi past bij de duurzame doelstellingen van de nieuwe eigenaars van Soestdijk, hoeden kun kudde het hele jaar door in de wijde omgeving van Soest en Baarn.

Het park van paleis Soestdijk is tijdens de zomermaanden open op woensdag en zaterdag. Kaarten moeten online worden besteld. De schaapskudde maakt op die dagen twee keer een wandeling met publiek.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig