Spaanse koning spreekt weer bij VN

Vorsten

25/09/2015 5:06 pm

NEW YORK – De Spaanse koning Felipe is voor de tweede keer binnen een week in de Verenigde Staten. Na zijn officieel bezoek aan Amerika vorige week, is de koning in New York voor de VN-top over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen voor het jaar 2030. Die bijeenkomst is vrijdagmorgen (lokale tijd) geopend door paus Franciscus.

De Spaanse koning spreekt aan het einde van de dag de topconferentie ook toe. Het is voor de tweede keer dat de in 2014 aangetreden Felipe als koning bij de Verenigde Naties spreekt. Vorig jaar was hij spreker bij de Algemene Vergadering, waar maandag zijn collega koning Willem-Alexander zijn debuut maakt als spreker.

Behalve de kerkvorst, die in het internationaal diplomatiek verkeer als monarch wordt beschouwd, en Felipe komt vrijdag nog een derde vorst aan het woord. Volgens opgave van de VN spreekt ook koning Mohammed VI van Marokko bij de topconferentie. Namens Nederland voert minister-president Mark Rutte daar zaterdag het woord.

Die dag staan ook prins Albert II van Monaco, sultan Hassanal Bolkiah van Brunei en koning Tupou VI van Tonga in de vergaderzaal. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Mabel vertrekken pas zondagochtend naar New York. Alle drie zijn zaterdag nog bij de slotviering van tweehonderd jaar Koninkrijk.


Meer Andere Huizen