Vijf gemeentes krijgen een Raad van Kinderen

Vorsten

11-04-2017 05:42:00

De gemeenten Leiden, Den Haag, Deventer, Groningen en Breda stellen een Raad van Kinderen aan. Wethouders van deze steden gaan actief aan de slag met de aanbevelingen van de kinderen. Dinsdagmiddag trappen prinses Laurentien van de Missing Chapter Foundation en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de pilot af.

Deze Raden bestaan veelal uit bovenbouwleerlingen van basisscholen. Prinses Laurentien richtte zes jaar geleden de Missing Chapter Foundation op om kinderen aan bedrijven te koppelen. Inmiddels hebben ruim tachtig bedrijven een Raad van Kinderen. Deze Raden adviseren bedrijven over allerhande thema’s. Deelnemende gemeenten en bedrijven moeten aangeven wat er met de adviezen wordt gedaan.

Staatssecretaris Klijnsma stelt sinds dit jaar structureel 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het tegengaan van armoede onder kinderen. Klijnsma heeft met gemeenten afgesproken dat ze kinderen laten meedenken over hoe het geld in hun gemeente het beste kan worden ingezet. ,,Een Raad van Kinderen kan daar enorm bij helpen”, zegt Klijnsma.

Openbaring

In het AD zegt prinses Laurentien: ”Als het alleen voor de show is, hebben kinderen dat meteen door. Een wat gevoelige jongen die ooit voor de vorm met de gemeenteraad mee mocht praten vertelde mij: ‘Ze zeiden wel dat ze onze hulp nodig hadden, maar dat voelde je helemaal niet’. Zo doen wij dat niet. Voor ons is het uitgangspunt echt dat de mening van kinderen wordt meegenomen in het uiteindelijke beleid.”

”Kinderen leggen bijzondere verbanden. Laatst was ik met zo’n Raad van Kinderen bij de Volksbank en daar ging het over het helpen van mensen met financiële problemen. Eén van de kinderen zei dat zo’n bank eerst voor een mi casa es su casa-gevoel moet zorgen. Dan zie je die bankbestuurders denken: wat bedoelt dat kind? Hij bedoelde: klanten moeten hun bank eerst vertrouwen, zorgen voor gelijkwaardigheid. Dat was een openbaring voor de bestuurders.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft