Haakon en Mette-Marit horen klimaatplannen van jongeren aan

Vorsten

08-03-2022 10:24:00

De Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit hebben maandag geluisterd naar een panel jongeren over hun inzet voor de zorg voor de natuur en de planeet, en het bestrijden van klimaatverandering. Het Noorse hof deelde online een verslag van het gesprek.

Het zogenoemde Kinderklimaatpanel bestaat uit acht Noorse jongeren uit het hele land die de mening van andere kinderen en jongeren doorgeven aan politici en besluitvormers in Noorwegen. Zij begonnen dit jaar met hun werk en kwamen afgelopen weekend voor het eerst fysiek bijeen.

De jongeren werden door Mette-Marit ontvangen in Skaugum, de officiële residentie van het kroonprinselijk paar. Haakon en Mette-Marit kregen het klimaatrapport overhandigd waar de jongeren aan gewerkt hebben. Hierin stellen zij onder meer dat ze zich zorgen maken over klimaatverandering en de natuur.

In het gesprek met de kroonprins en kroonprinses vertelden de jongeren – van wie de leeftijd uiteenloopt van elf tot vijftien jaar – wie ze waren en waarom ze zich willen inzetten voor het klimaat en het milieu. Ze zeiden daarnaast dat ze bereid waren om zich in te spannen voor een betere toekomst en riepen anderen op om hun voorbeeld te volgen. “Hoewel niemand alles kan, kan iedereen wel een beetje.”


Meer Noorwegen

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug