Noren vieren jubileum koning Harald

Vorsten

18/12/2015 7:52 pm

OSLO – De Noorse premier Erna Solberg heeft vrijdag de voorzet gegeven voor de viering van het zilveren regeringsjubileum van koning Harald V. Die zit op 17 januari 2016 precies 25 jaar op de troon.

Die dag zijn er tal van sportieve winterse activiteiten op het plein voor het Koninklijk Paleis, muziek en dergelijke op het Universiteitsplein en een feestconcert in de aula van de universiteit. De festiviteiten zijn het cadeau van de regering aan het jubilerende koningspaar.

Er staat in de loop van het jubileumjaar nog veel meer op het programma, maakte Stolberg bekend. Zo maken koning Harald en koningin Sonja in de zomer van 17 tot en met 28 juni een vaartocht langs de kust aan boord van het koningsschip ‘Norge’.

Die week is er ook een dankdienst in de middeleeuwse Nidaroskathedraal in Trondheim, waar de koning na de troonsbestijging in juni 1991 de zegen ontving. Noorse koningen worden sinds 1906 niet meer gekroond, maar kennen nog wel een plechtigheid in de kerk waar zich het graf bevindt van de Noorse patroonheilige Sint Olaf.


Meer Vorstenhuizen