Spaanse koning Juan Carlos betaalt belastingschuld

Vorsten

2021-02-25 23:31:13

De door schandalen achtervolgde Spaanse koning-emeritus Juan Carlos heeft een schuld van ruim vier miljoen euro bij de Spaanse belastingdienst vereffend. Volgens het Spaanse dagblad El País waren de achterstallige belastingen verschuldigd voor vluchten die hij kreeg aangeboden van een privéfirma, maar die hij niet had aangegeven.

Eind vorig jaar voldeed de 83-jarige koning, die sinds augustus in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten leeft, al een belastingschuld van bijna 680.000 euro. Het betrof een schikking na een onderzoek of Juan Carlos, de vader van de huidige koning Felipe, creditcards gebruikte die waren gekoppeld aan rekeningen die niet op zijn naam waren geregistreerd. Het zou daarbij om witwassen van geld hebben kunnen gaan. De creditcardbetalingen vonden plaats nadat de koning in 2014 was afgetreden. Hij had dus kunnen worden vervolgd omdat hij toen geen immuniteit als staatshoofd meer genoot.

Tegen de voormalige koning lopen nog twee andere onderzoeken. Door de handel en wandel van Juan Carlos is de Spaanse monarchie ernstig aangetast. Want er is ook nog de gestage stroom onthullingen over zijn liefdesleven en zijn weelderige levensstijl, en bijvoorbeeld ook de veroordeling van zijn schoonzoon in 2018 wegens belastingfraude en verduistering.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek