Thaise koning centraal bij demonstraties voor Duitse ambassade

Vorsten

26-10-2020 21:59:03

BANGKOK – De Duitse ambassadeur in Thailand, Georg Schmidt, heeft maandag twee tegenstrijdige verzoekschriften gekregen. In de ochtend kwamen aanhangers van het Thaise koningshuis demonstreren met als belangrijkste boodschap dat Duitsland zich niet met interne Thaise zaken moet bemoeien, en zeker niet met koning Vajiralongkorn. Aan het eind van de dag kwamen duizenden studenten juist vragen om een onderzoek naar de gedragingen van de koning.

Dat de Duitse diplomaat dat verzoek kreeg, komt omdat koning Vajiralongkorn, zoals ook de royalisten schoorvoetend moesten toegeven, al jaren in Beieren woont. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft in korte tijd tweemaal nadrukkelijk gezegd dat die gastvrijheid niet mag worden gebruikt of misbruikt om vanaf Duits grondgebied te regeren.

De demonstrerende studenten die het aftreden van de regering en hervorming van de monarchie eisen, willen dat de Duitse regering aan de hand van het logboek dat wordt bijgehouden van de komst van de koning, nagaat of bepaalde decreten en wetten eerder dit jaar niet toch in zijn verblijfplaats Garmisch-Partenkirchen zijn getekend.

Erfbelasting

Ook werd gevraagd of de koning eigenlijk geen erfbelasting zou moeten betalen omdat hij ten tijde van het overlijden van zijn vader koning Bhumibol in 2016 ook min of meer permanent in Beieren woonde. In de Beierse Landtag was die vraag ook al eens opgeworpen. Het zou om enkele miljarden gaan.

De ‘geelhemden’ of aanhangers van de koning hadden het wat moeilijker met het formuleren van hun eisen. Zij vinden dat iedereen die kritiek heeft op de monarch eigenlijk het land zou moeten verlaten. Maar dat laat zich moeilijk rijmen met het feit dat Vajiralongkorn zelf sinds 2007 in het buitenland woont, hetgeen toch weinig patriottisch is.

Hij zou zich in zijn Beierse luxehotel, waar hij naar verluidt gezelschap heeft van zo’n twintig gezelschapsdames, enorm inspannen om de Thai helpen tijdens de coronacrisis. Althans, dat meenden de royalisten. Duitsland zou zich in elk geval niet met zijn verblijf moeten bemoeien.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.