Zweedse royals laten zich bijpraten door politici

Vorsten

2021-06-14 18:46:02

Ministers van de Zweedse regering hebben koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria bijgepraat over het reilen en zeilen op hun ministeries. Dat deden ze in een speciale vergadering die werd voorgezeten door de koning. Plaats van handeling was het koninklijke slot in Stockholm.

Tijdens de vergadering hebben alle ministers een presentatie gegeven van de werkzaamheden van hun departement. Ook gaven ze desgevraagd extra uitleg en beantwoordden ze vragen van de royals. Behalve de ministers was ook premier Stefan Löfven aanwezig bij de vergadering.

Er worden met enige regelmaat zulke voorlichtingsvergaderingen gehouden. De koning treedt daarbij op als voorzitter en er zijn ook andere royals aanwezig. Deze keer werd de bijeenkomst gehouden in een van de grote eetzalen van het slot. Dat werd gedaan om extra afstand tussen de deelnemers te kunnen houden.

Volgens wetgeving uit 1974 is de premier verantwoordelijk voor het informeren van het staatshoofd over belangrijke staatszaken, staat te lezen op de site van het Zweedse hof. Formeel is het de koning die de regering bijeenroept voor zulke bijeenkomsten, maar tegenwoordig wordt de vergadering uitgeschreven in overleg met de premier.


Meer Zweden

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana