De leukste lezer van Nederland

redactievorsten

22-10-2021 07:30:21

Natuurlijk kennen wij onze lezers. Althans, dat gevoel heb ik wel. De lezers die door het land trekken om de Nederlandse koninklijke familie te volgen, ken ik zelfs bij naam. Een aantal lezers ontmoet ik op Instagram of Facebook, en op de lezersdagen ga ik al helemaal graag met u in gesprek. Ik heb de leukste baan: samen met de redactie mooie tijdschriften maken voor u, onze lezer. Maar in aanvulling op koningin Máxima die ooit in een toespraak zei dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat, zo bestaat dé Vorsten­lezer ook niet. De meesten van u zijn abonnee en de meesten hebben al fink wat levenservaring. Maar uw interesses lopen uiteen. Ieder jaar laten wij onderzoek doen naar de mening van de Vorsten­lezer. Het gaat dan om mensen die eerder hebben aangegeven bereid te zijn af en toe een zeer uitgebreide enquête in te vullen.

Kates warme nest

De Middletons zijn al tien jaar schoonfamilie van de Windsors, maar wie zijn de ouders van Catherine eigenlijk? Lees dit en meer in de nieuwe Vorsten.

In een dik rapport staan alle meningen en opmerkingen genoteerd en ik maak er een echte studie van. We krijgen van u het prachtige rapportcijfer 8,4! U begrijpt dat de hele redactie dat als een heel fijne opsteker ziet, na een pittige coronatijd waarin we even hebben moeten zoeken om ons werk volledig digitaal te doen. Uit de cijfers blijkt dat u van mening bent dat Vorsten vol staat met goede reportages en achtergrondartikelen. En niet alleen de actuele verhalen vindt u interessant, ook de historie. Althans, wanneer ik alles op een hoop zou gooien en daaruit ‘dé lezer’ zou destilleren. Maar het is ingewikkelder dan dat. Net zoveel lezers willen meer historie als dat er lezers zijn die minder geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de diverse koningshuizen. Een opvallende gemene deler zit in de fotografe. Unaniem worden de grote foto’s die wij publiceren gewaardeerd. En we worden bijna ijdel van de lovende woorden over het uiterlijk van Vorsten. U vindt het tijdschrift mooi, een lust voor het oog! En nog belangrijker: u waardeert het dat we niet roddelen en fanatiek aan factchecking doen. ‘Ik weet dat wat in Vorsten staat, juist is en de waarheid’, schrijft een van de ondervraagden. Uit het onderzoek blijkt ook dat u een echte ambassadeur bent. U beveelt Vorsten aan bij vrienden en familie. Dat is fantastisch. In een tijd waarin tijdschriften het zwaar hebben (jongeren lezen zelden een tijdschrift) is uw mond­tot­mondreclame voor ons een echt cadeau. Hartelijk dank daarvoor. Hoe wij omgegaan zijn met de lockdown en de daardoor veroorzaakte lege agenda’s van de royals, heeft u ook door. ‘Vooral de artikelen over het Britse koningshuis bevielen. Door de lockdown kwam hier meer ruimte voor, nu er weinig bezoeken waren’, schrijft een ondervraagde. Ja, wij hebben geprobeerd van de nood een deugd te maken. Toen de royals minder naar buiten konden, hebben wij de pagina’s gebruikt om u meer achtergronden te geven. Het gaat te ver om het hele onderzoek hier te presenteren, maar neemt u van mij aan dat we ook komend jaar ons uiterste best blijven doen om onze lezer blij te maken. Zie hier, ons nieuwste nummer, speciaal voor u. Want u bent de leukste lezer van Nederland!

Lezersdag! Bent u erbij?

Op veler verzoek is er op vrijdag 3 december weer een Vorsten Lezersdag. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar!

Meer Column Justine