Auschwitz klaar voor komst staatshoofden

Vorsten

26-01-2015 16:28:00

OSWIECIM – Tientallen cameraploegen en journalisten bezochten maandag in het Poolse Oswiecim het voormalige naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Ze maakten opnamen van de beruchte barakken. Ook spraken ze met een handvol overlevenden van het kamp die speciaal waren gekomen voor de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, 70 jaar geleden.

Dinsdag komen tientallen staatshoofden en regeringsleiders naar Polen om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en vooral de moord op Joden, Sinti en Roma te gedenken. De grote internationale plechtigheid vindt plaats in het zogenoemde kamp Auschwitz II-Birkenau, maar dinsdagochtend is er ook een herdenking bij de Dodenmuur in Auschwitz I, waar overlevenden kaarsen zullen ontsteken.

In de middag doen de staatshoofden hetzelfde aan het einde van een ruim anderhalf uur durende ceremonie, waar drie overlevenden het woord zullen voeren en joodse en christelijke gebeden worden gehouden alvorens onder anderen koning Willem-Alexander, koning Filip en de kroonprinsen van Denemarken, Luxemburg en Noorwegen, en de kroonprinses van Zweden kaarsen plaatsen.

Meer Overig