Een prinses incognito

Vorsten [sb]

2015-02-19 11:25:07

Het is een oproep van vele lezers: ‘Vergeet prinses Beatrix niet’! Natuurlijk doen we dat niet, en wanneer er aanleiding is, berichten wij maar wat graag over onze voormalige vorstin. Als er aanleiding is uiteraard, want
ze lijkt zich iets meer terug te trekken uit het openbare leven. Of beter gezegd: ze onderneemt veel, maar dan zonder de aanwezigheid van de Nederlandse pers. Het hoeft niet meer. Haar zoon is een waardig opvolger en hij doet het goed. Haar schoondochter vult hem aan en is sinds jaar en dag het meest gefotografeerde lid van de koninklijke familie. Toch is het ook voor hen fijn om tijdens bijvoorbeeld gezinsuitjes of andere vrijetijdsbesteding buitenhuis even niet gefotografeerd te worden.

Onlangs kwamen vele Oranjes naar Amsterdam voor het jaarlijkse paardenevenement Jumping Amsterdam, op uitnodiging van prinses Margarita die bestuurslid is van die organisatie. Zij verwelkomde haar peettante, neef en aangetrouwde nichten persoonlijk en zeer hartelijk. Prinses Beatrix was er op haar eigen verjaardag, ’s ochtends heel vroeg zelfs. Een familieuitje zou je zeggen, maar toch kunnen we foto’s publiceren, vanaf bladzijde 10. Dat kunnen we doen omdat het een openbaar evenement is waar de pers normaliter bij is. En ook al is er vooraf geen ruchtbaarheid aan de koninklijke aanwezigheid gegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst, door die standaard aanwezigheid van de pers wordt het een semi-openbare gelegenheid.

Van een andere evenement dat prinses Beatrix bezocht, publiceren we echter geen foto’s. Ze was aanwezig bij de sherry-opening van de tentoonstelling Collection d’art in het Amstelveense Cobramuseum (zeer aan te bevelen!). Haar studievriendin en tevens voormalige hofdame Miente Boellaard stelde met medewerkers van het museum een tentoonstelling samen die het verhaal vertelt van de Amsterdamse galerie Collection d’art, een thuis voor kunstenaars en kunstminnaars. Prinses Beatrix was hier niet als lid van het koninklijk huis, ook niet als lid van de koninklijke familie; zij was er als vriendin en wellicht als kunstliefhebber. Ze is op zo’n moment misschien zelfs meer mevrouw dan prinses. En hoewel ze vanzelfsprekend een opvallende verschijning was, ging ze op in het gezelschap. Een gezelschap waarin zij oude bekenden terugvond, zoals Rudi Fuchs en Henk van Os.

Nee, wij vergeten prinses Beatrix niet. We gaan niet zo ver als sommige lezers die haar nog steeds trouw ‘koningin’ blijven noemen, maar de foto van haar in koningsmantel van 1 bij 2 meter uit 1980 heeft nog altijd een zeer prominente plek op de redactie. Vanzelfsprekend is ook haar zoon groot aanwezig. De abri-poster ‘Vorsten feliciteert de Koning!’, die tijdens zijn eerste Koningsdag op veel plaatsen in Amstelveen de dag sierde, kijkt over de hele redactie uit. Zijn moeder heeft een andere plek. Iedere maandag starten we de week in onze ‘Oranjerie’, zoals onze vergaderruimte is gaan heten. En daar kijkt Beatrix met een glimlach vanaf haar portret over onze schouders mee. Aan de muur hangen verder lijsten met de mooiste foto’s van de koninklijke familie. Onze vergaderruimte is
dan ook veruit de mooiste van het pand. Niet verwonderlijk dat collega’s van andere tijdschriften er graag hun gasten ontvangen. Maar we bewaken onze Oranjerie goed: ‘Eerst het Wilhelmus zingen.’ Ook voor die bezoekers is het portret van Beatrix ontzagwekkend. Kortom: we missen haar een beetje, maar toch is ze bij ons.

handtekening-justine1


Meer Overig