Koning sprak met president over executie

Vorsten

18-01-2015 09:49:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft afgelopen donderdag met de Indonesische president Joko Widodo gesproken over de executie van Ang Kiem Soei in Indonesië. Dit schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

“Zijn Majesteit de Koning heeft op 15 januari gesproken met president Joko Widodo over deze zaak en de president verzocht zijn afwijzing van het gratieverzoek te heroverwegen en de doodstraf om te zetten”, schrijft Koenders aan het parlement. Vrijdag wilde hij na afloop van de ministerraad niet zeggen of koning Willem-Alexander betrokken werd bij de Nederlandse inspanningen om de executie te voorkomen.

“Nederland veroordeelt de executie van de heer Ang. Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht. Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is”, schrijft Koenders in de verklaring. De minister heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta teruggeroepen voor overleg. Ang Kiem Soei werd zondagnacht 0.30 (lokale tijd) door een vuurpeloton gedood. Hij had in 2003 de doodstraf gekregen voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

Afgelopen maandag ontving koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde de vertrekkend ambassadeur Retno Marsudi, die momenteel minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië is. Ook koningin Máxima was daarbij aanwezig. Haar afscheidsbezoek aan Nederland werd al door Koenders en premier Mark Rutte aangegrepen om de zaak ‘nadrukkelijk en indringend’ onder haar aandacht te brengen.

Meer Overig