Bangkok maakt zich op voor tocht koning

Vorsten

2019-05-03 04:54:00

De laatste voorbereidingen voor de grote optocht waarin de nieuwe Thaise koning Vajiralongkorn zich daags na zijn kroning aan het volk laat zien, zijn in Bangkok in volle gang. De koning wordt zondagmiddag in een draagstoel maar liefst 7 kilometer rond het Grand Palace gedragen. De bevolking is uitgenodigd om te komen kijken, maar bij voorkeur wel gekleed in gele shirts. Dat is de kleur die is verbonden aan zondag, de dag van de week waarop de koning is geboren. De shirts zijn dan ook overal te koop, voor gemiddeld 5 euro per stuk.

De Bangkok Metropolitan Administration heeft de afgelopen dagen en weken alles uit de kast gehaald om de route er zo fraai en koninklijk mogelijk te doen uitzien. Er zijn enorme bloemversieringen aangebracht, waarbij gele bloemen overheersen. De hoge temperaturen – het is 39 graden, met een gevoelstemperatuur die nog enkele graden hoger ligt – maken het voor onder meer de orchideeën wel moeilijk om er fris uit te zien. Tientallen teams van gemeentewerkers zijn vooral ‘s avonds in de weer om de versieringen te bewateren.

Muren en stoepranden zijn vers geschilderd en omdat de ‘koninklijke processie’ deels in de avond plaatsvindt zijn de bomen langs de belangrijkste verkeersaders waar de koning langs komt rijkelijk versierd met lichtjes. Nu al komen de Thai in groten getale naar het paleis en de omliggende straten om foto’s te maken en te genieten van de voor Bangkok ongekende rust, want de anders zo drukke straten zijn afgesloten voor het verkeer.

De gemeente heeft zich voorbereid op grote aantallen toeschouwers. Zo staan 300.000 waterflessen klaar, worden er op kosten van koning Vajiralongkorn duizenden maaltijden verstrekt en zijn er 100.000 speldjes gemaakt als herinnering aan wat wordt omschreven als een historische dag. De laatste kroning was in 1950, maar koning Bhumibol sloeg de optocht toen over.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig