Duizenden demonstreren in Nepal voor herstel monarchie

Vorsten

05-12-2020 14:43:11

Vele duizenden Nepalezen zijn zaterdag in Kathmandu en andere plaatsen de straat op gegaan om het herstel te eisen van de in 2008 afgeschafte monarchie. Dat berichten Indiase media vanuit de Nepalese hoofdstad. De demonstranten droegen Nepalese vlaggen met zich mee en afbeeldingen van Prithvi Narayan Shah, de grondlegger van het moderne Nepal en eerste koning van de Shah-dynastie.

De betogers deden een oproep aan koning Gyanendra. “Koning kom alstublieft terug en red het land”, was één van de slogans. De leider van de monarchisten Keshar Bahadur Bista zei tegen persdienst ANI dat Nepal sinds de val van de monarchie een land met veel koningen is geworden. “Koning Gyanendra kent zijn gelijke niet. Hij gaf stilletjes zijn troon op om leiders een kans te geven, maar wat ze de afgelopen jaren deden was zich overgeven aan ongebreidelde corruptie en plundering.”

De monarchisten krijgen ook steun van rechtse oppositiepartijen die zich al jaren vergeefs teweer stellen tegen de door de Nepalese Communistisch Partij geleide regering. “Ons doel is om de monarchie te herstellen en van Nepal weer een hindoestaat te maken”, aldus de opposanten. Nepal is nu een seculiere federale republiek.

Koning Gyanendra (73) heeft zich onthouden van commentaar op de groeiende onrust en steun voor herstel van de monarchie, die mede voorkomt uit de zwakte van de economie en de weinig doortastende aanpak van de coronacrisis door de regering. Eerder heeft hij wel laten weten beschikbaar te zijn indien het volk weer een monarchie wenst.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord