Jordaanse koning woest op Netanyahu

Vorsten

2017-07-27 20:33:00

De Jordaanse koning Abdullah heeft donderdag fel uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dit naar aanleiding van het warme welkom dat Netanyahu bereidde voor de Israëlische ambassadebeveiliger die afgelopen zondag twee Jordaniërs doodschoot bij de Israëlische ambassade in Amman.

Koning Abdullah eiste dat de beveiliger, die op grond van zijn diplomatieke onschendbaarheid van Jordanië de gelegenheid had gekregen na het incident terug te keren naar Jeruzalem, berecht zou worden. Het welkom, inclusief omarming door de premier, dat de man bij thuiskomst kreeg was “op alle fronten provocatief, en maakt ons woedend, ondermijnt de veiligheid en voedt extremisme”, aldus de koning.

Netanyahu moest bij zijn toezegging blijven dat de ‘moordenaar’ wordt berecht. “Hij moet deze zaak niet behandelen als een politieke show voor persoonlijk politiek gewin”, zei de woedende Abdullah. “De wijze waarop Israël hiermee omgaat is van directe invloed op onze betrekkingen.”

Volgens Israël handelde de beveiliger uit zelfverweer toen hij zondag een zestienjarige Jordaanse jongen doodschoot. Die zou hem met een schroevendraaier hebben aangevallen. Ook de huurbaas van de beveiliger, die op het ambassadeterrein woonde, werd gedood.


Meer Andere Huizen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.