Koning Abdullah II in Washington

Vorsten

05-12-2014 15:47:00

WASHINGTON – Koning Abdulah II van Jordanië spreekt vrijdag met de Amerikaanse president Obama over de problematiek in het Midden Oosten, zo meldt CBS. In een interview met de Amerikaanse zender spreekt het staatshoofd over het bestrijden van groepering IS als een ‘strijd tussen goed en kwaad’.

”Het is een wereldwijd probleem”, zegt koning Abdullah tegen CBS. ”We moeten, liever nu dan later, integraal strategisch beleid ontwikkelen zodat we deze organisaties aan kunnen pakken.” Hij benoemt tevens het feit dat alle groeperingen weliswaar in naam verschillen, maar in ideologie gelijk zijn.

Het staatshoofd pleit voor een grensoverschrijdende aanpak in de strijd met IS. ”We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en ons hard maken voor rechtvaardigheid. Wat deze organisaties doen is geen weerspiegeling van ons geloof, het is kwaadaardig. We moeten een grens opstellen en partijen moeten hun kant gaan kiezen.”

Mondiaal

Volgens de Jordaanse koning zijn vele moslimleiders in de regio de situatie zat. ”Het is een conflict van een generatie, een derde wereldoorlog. Het is een langduring mondiaal ideologisch probleem.”

Koning Abdullah en president Obama spreken ook over het conflict tussen Israël en Palestina, de ontwikkelingshulp in de regio en Amerikaanse financiële steun aan Jordanië om het land stabiel te houden.

Meer Andere Huizen