Maleisië wacht op besluit van koning

Vorsten

10-05-2018 13:41:00

Alle ogen in Maleisië zijn donderdag gericht op het koninklijk paleis Istana Negara. Het is namelijk aan de Yang di-Pertuan Agong Muhammad V, de koning van de Maleisische federatie, om een nieuwe premier aan te wijzen na de politieke ‘tsunami’ bij de parlementsverkiezingen van woensdag.

Het kan volgens waarnemers en grondwetsdeskundigen niet anders dan dat de koning oudgediende Mahathir Mohamed (92) vraagt om een nieuwe regering te vormen. Diens partijencoalitie Pakatan Harapan (‘alliantie van hoop’) veroverde 113 zetels in het 222 zetels tellende parlement. De regeringscoalitie Barisan Nasional van premier Najib Razak ging van 131 naar 79, en staat voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 buitenspel.

Volgens Razak was het aan de koning om een premier aan te wijzen. Hij liet echter de mogelijkheid open dat de Yang di-Pertuan Agong een andere keuze zou maken, hetgeen meteen al voor enige onrust zorgde. Razak ging er tot woensdagavond van uit dat hij ook nu de verkiezingen zou winnen. In de laatste maanden waren de grenzen van een aantal kiesdistricten nog aangepast om de meerderheid van zijn coalitie te waarborgen.

De sultan van Johor plaatste donderdag een videoboodschap op sociale media waarin hij onder meer pleitte voor een snelle installatie van een federale regering. ,,Alle partijen moeten de beslissing van het volk respecteren. De tijd voor politiek is voorbij. Nu is het tijd om hard te werken aan het vervullen van de hoop van het volk”, aldus sultan Ibrahim, die in zijn eigen staat vrijdag de nieuwe deelstaat-premier zal beëdigen.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.