President Moldavië eert koningin Ana

Vorsten

2016-08-10 17:51:00

President Nicolae Timofti van Moldavië en zijn vrouw Margareta hebben woensdagmiddag een rouwkrans gelegd bij kasteel Peleş in het Roemeense Sinaia. Dat deden ze als eerbetoon aan de vorige week overleden koningin Ana.

Het presidentieel paar werd daarna verwelkomd door prinses Margareta en haar man prins Radu, alvorens zij gezamenlijk het kasteel binnengingen waar de kist met het stoffelijk overschot van Ana sinds dinsdag stond opgesteld.

Moldavië, grenzend aan de gelijknamige regio van Roemenië, maakte tussen de twee wereldoorlogen deel uit van het koninkrijk Roemenië en had als zodanig Ana’s latere echtgenoot koning Mihai enkele jaren als kind-koning. Moldavië heeft net als Roemenië de dag van de uitvaart, zaterdag, tot dag van nationale rouw bestempeld.

Afscheid

De hele dag was het een komen en gaan van autoriteiten, leden van de Roemeense en Moldavische regeringen en parlementen, diplomaten en vertegenwoordigers van academische instellingen. Eerder op dag was de Roemeense president Klasu Iohannis al geweest en woensdagmiddag kwam ook premier Dacian Ciolos.

Het stoffelijk overschot wordt woensdagavond vanuit Sinaia overgebracht naar Boekarest, waar het publiek donderdag en vrijdag afscheid kan nemen in de Troonzaal van het voormalige koninklijk paleis.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek