Shinzo Abe heeft begrip voor Akihito

Vorsten

2016-08-08 13:02:00

Akihito

De Japanse regering gaat goed nadenken over de boodschap van keizer Akihito (82) die maandag in een videotoespraak sprak over zijn hoge leeftijd en geleidelijk afnemende conditie. Daarmee hintte de keizer op een mogelijk aftreden.

“De last op de schouders van de keizer is groot op zijn leeftijd. We zijn bezorgd over de druk die dat met zich meebrengt”, reageerde de Japanse premier Shinzo Abe op de keizerlijke toespraak. ”We moeten nu voorzichtig nadenken hoe we hiermee om moeten gaan.”

Voor abdicatie is in Japan een wetswijziging nodig. De keizer moest daarom zijn woorden voorzichtig kiezen. ”De keizer wordt verondersteld strikt apolitiek te zijn”, zegt hoogleraar Colin Jones van de universiteit Doshisha in Kyoto. “De keizer kan zelf niet openlijk een wetswijziging voorstellen, dat vinden sommigen erg problematisch”, laat Jones weten aan persbureau Bloomberg.

Een regentschap is mogelijk een optie, oppert Jones. Zo kan een ander lid van de keizerlijke familie de keizerlijke verplichtingen op zich nemen, zonder dat de keizer formeel aftreedt. De nu 56-jarige kroonprins Naruhito was regent toen zijn vader herstelde van een hartoperatie.

Volgens opiniepeilingen heeft bijna 86 procent van de Japanners er wel begrip voor als Akihito zou aftreden.


Meer Andere Huizen