Taart en vuurwerk voor 84-jarige koningin-moeder Monineath

Vorsten

18-06-2020 13:58:08

Koningin-moeder Monineath van Cambodja moest donderdag haar mondkapje even naar beneden doen om in het koninklijk paleis in Phnom Penh de kaarsjes uit te blazen op haar enorme verjaardagstaart. De moeder van koning Norodom Sihamoni is 84 jaar geworden. Haar verjaardag is een nationale feestdag. In het paleis was een bescheiden feestje en boven de Mekongrivier in de hoofdstad werd donderdagavond (lokale tijd) vuurwerk afgestoken.

Koningin-moeder Monineath, de weduwe van koning Norodom Sihanouk, speelt een vooraanstaande rol bij de activiteiten van het koningshuis, dat voornamelijk een ceremoniële functie heeft. Haar zoon Norodom Sihamoni (67) is ongehuwd en heeft geen kinderen. Monineath verricht dan ook de taken die haar eerder als echtgenote van een regerende koning ook toevielen.

Monineath is in 1936 als Paule-Monique Izzi geboren in Saigon, in Frans Indo-China. Ze trouwde in 1952 met Norodom Sihanouk, die daarvoor al vijf keer was getrouwd. Bij vijf van zijn zes vrouwen kreeg hij ook kinderen, veertien in totaal. Met Monineath, die tot de jaren negentig beter bekend was als koningin Monique, waren het er twee. Ten tijde van het schrikbewind van de Khmer Rouge werden vijf kinderen en veertien kleinkinderen van Norodom Sihanouk vermoord.

Norodom Sihanouk trad in oktober 2004 af, waarna zijn zoon uit het huwelijk met Monineath door de regering als troonopvolger werd aangewezen. De koning-vader, zoals hij zich daarna noemde, overleed in 2012, twee weken voor zijn 90e verjaardag.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.